Här kommer tredje artikeln i styrelseordförandens bloggserie om politiska partier i andra länder som i något avseende liknar Enhet. Denna gång handlar det om Tyskland.

HAR ENHET NÅGON MOTSVARIGHET I TYSKLAND?
av Jens Jerndal

Jag har tidigare skrivit om nya politiska partier i Spanien och Danmark som liknar Enhet i ideologi och praktiskt partiprogram, och hur det gått för dem i de senaste valen. Nu kommer turen till Tyskland, EU:s ekonomiskt och politiskt mest dominerande land – även om fransmännen nog gärna vill göra tyskarna den rangen stridig.

Die Zeit is reif…Mit frischem Wind nach vorne! – Tiden är mogen…framåt med friska vindar!

Så lyder mottot för det lilla tyska partiet Die Violetten, som nog är det tyska parti som i olika avseenden mest påminner om Enhet. Bland annat har de ovillkorlig basinkomst för alla på sitt program.

TyskEnhetLogga

Die Violetten grundades 6 januari 2001 i Dortmund, i delstaten Nordrhein-Westfalen, och är såvitt jag förstår inte representerat i hela förbundsrepubliken. Bayern var den enda delstaten där partiet deltog i valet 2013 till Förbundsdagen och där fick det bara 2.516 röster på partiet (”Erststimmen”), men 8.211 röster på personer (”Zweitstimmen”). I Tyskland kan man rösta på ett parti och samtidigt separat på personer som inte behöver tillhöra samma parti.

I Bayern hade partiet nyligen 405 medlemmar och i Baden-Würtemberg 159 medlemmar.

Partistyrelsen i Bayern förklarade: ”Vår önskan om mänskligt korrekt politik avvisar den politiska korrekthetens dogmer”.

Jag citerar några axplock ur deras egen beskrivning av partiets bakgrund, visioner och politik:

Till De Violetta kommer fredsälskande livserfarna människor med kunskaper om konfliktlösning, med talanger för konst och healing, med fri skaparanda och annorlunda synsätt samt högt medvetande om en framtid med förändrade strukturer.

Färgen violett står för den energi som enligt icke-religiös andlig insikt orsakar en renande transformation.”

Dagens världsbild utgår från vidrigheterna i det förflutna. Nya förenande möjligheter uppstår ur den utmaning som återspeglas i Skapelsens inneboende andliga princip.”

De Violetta anser sig vara svaret på ett behov av okonventionellt tänkande genom vilket framtidens problem kommer att kunna lösas. De vill förena alternativa behandlingsmetoder med skolmedicin, moderna vetenskapliga forskningsresultat med uråldrig visdom, hantverksskicklighet med tekniska innovationer, och pragmatiskt sinnelag med högt andligt medvetande.

Vad som förenar oss, är ett förhållningssätt som naturen håller fram för oss: I synergin hos en brokig mångfald blir vi mångfaldigt mer än bara summan av våra individuella delar.

Det ankommer på oss att anamma och göra det bästa möjliga av denna rikedom.

Djup kunskap om människans inre väsen och om de verksamma principerna i hennes natur gör oss medvetna om värdefulla möjligheter, som bara väntar på att frigöras till nytta för hela mänskligheten.”

”Die Zeit ist reif… time to change!” – Tiden är mogen – tid att förändra(s)!

* * * *

Alternative für Deutschland, AfD är ett nytt, snabbt växande ”uppstickarparti”, grundat 2013, som också i något avseende liknar Enhet, när det förespråkar en ”ordnad upplösning av Eurozonen” och en genomgripande bank- och valutareform med återgång till nationella valutor. Liksom många andra partier i dessa dagar har partiet under sin korta existens genomgått turbulens, huvudsakligen kring flyktingfrågan och inställningen till Islam. Detta ledde till att en helt ny styrelse tillsattes förra året, och partiet fick en ny, invandringskritisk politik påminnande om Sverigedemokraternas hos oss. Resultatet har blivit en stor och snabb uppgång för AfD i flera delstatsval i år. I Sachsen-Anhalt fick partiet 24 procent av rösterna och blev därmed det näst största partiet. I det senaste delstatsvalet häromdagen i Mecklenburg-Vorpommern fick partiet över 20 procent av rösterna och gick därmed om Angela Merkels Kristdemokrater som delstatens näst största parti. Aftonbladet kallar numera partiet ”högerpopulistiskt”, trots dess radikala EU-, bank- och finanspolitik.

* * * *

Slutligen vill jag nämna Bündnis 90/Die Grünen – Allians 90/De Gröna – som är en sammanslagning av det västtyska miljöpartiet, som bildades den 13 januari 1980, och det östtyska miljöpartiet, som bildades 1990 alldeles efter Berlinmurens fall.
Die Grünen gick ut med slagord som socialt medvetande, ekologi, grunddemokrati och pacifism, och betecknade sig själva som ett antiparti-parti. Jag har ibland kallat Enhet för ett ”opolitiskt politiskt parti”.

Det västtyska miljöpartiet kom redan 1983 in i Förbundsdagen med 5.6% av rösterna och 27 mandat i parlamentet. Bara två år senare ingick det i sin första rödgröna regering i en av Tysklands delstater. Det dröjde till 1998 innan partiet kom i regeringsställning på riksnivå i en rödgrön koalition med de tyska socialdemokraterna. Det fick under den perioden bl.a. besätta utrikesministerposten! Men den rödgröna romansen tog slut 2005, när en borgerlig alliansregering med Angela Merkel i spetsen tog över.

TyskEnhet_Kongress
Bild från tyska miljöpartiet Die Grünens partikongress 2005