Artikel

Reflektioner från Almedalen 2018

Det har varit första gången för mig att delta aktivt i Almedalsveckan på Gotland. Här skulle jag vilja dela med mig av mina intryck och funderingar från den gångna politiska veckan.

Det som slår mig först efter att ha lyssnat på de olika debatterna och talen av partiledare från riksdagen är hur ointressanta de egentligen är. Lösningar som ökade straff, körkortslån, arbetslöshetsbekämpning eller höjda löner är bara kosmetiska justeringar som inte har någon verklig kraft att förändra, därför att de uppstår ur ramen av det förlegade tänkandet kopplade till arbetslinjen. Så den första insikten är att Enhet är det enda partiet som ser behov av och väg till en verklig och djupgående samhällsomställning och skapandet av ett nytt, mänskligare system. Och det inte bara i det ekonomiska området, utan i alla samhällsdelar inklusive vård, matproduktion, demokrati mm. Vi är helt enkelt ganska unika i vårt holistiska politiska tänkande om världen och samhället.

Men inte bara det. För en annan aspekt som jag saknade hos dem andra partierna jag har träffat i Almedalen var betoningen av nödvändighet av en inre omställning hos alla människor som en grundläggande förutsättning för en omställning i samhället. Inre frid skapar yttre fred. Även om man nu konsekvent har lyckats tränga bort den moraliska och känslomässiga aspekten ur politiken så hör den till helheten. Jag tror att det var svårt att inte lägga märke till oss Enhetare om man har varit på Almedalsveckan. Vi hade visst mycket bra tal på Donners plats (trots att vi behöver fortsätta att utvecklas i talarkonsten), men jag tror att det som alla Almedalsbesökare kommer att minnas framförallt var vårt konstnärliga sätt att sprida politik genom musik. Våra otaliga konserter och taganden runt i Almedalen (se youtube) har öppnat många människors hjärtan och spridit glädje och på så sätt även öppnat upp för en inre omställning. Tack John och Eva! Det är vi, E(e)nhet!

Den sista observationen jag skulle vilja dela är det sätt som politiker stimulerar extremism på. Många närvarande i Almedalen har säkert på ett eller annat sätt känt närvaro av Nordiska Motståndsrörelsen som kan verka hotfullt och obekvämt. Men det som politikerna inte lyckas se är att alla dessa människor är också bara vanliga människor som du eller jag och har samma grundläggande känslor och behov. Men de kan inte se det därför att de är rädda för dem. Och då får NMR samma bemötande som de blir kritiserade för - hot, hat, förakt, förnedring. De här killarna har helt fel. Men de är inte mindre värda för det! En medlem från NMR fick tårar i ögonen när han fick höra detta från en Enhetare i veckan... Titta gärna även på samtal som Enhets talesperson Åsa Runander hade med en medlem från NRM förra året. Denna video har över 150000 visningar på youtube: 

Så, om vi vill minska spänning och hat i vårt samhälle behöver vi sluta exkludera och isolera dem som har kontroversiella åsikter eller bakgrund (även SD). För det är just det de vill och behöver för att bli starka.

Låt våra egna värderingar få leva istället!

Det var vad Enhet gjorde i Almedalen. Spred enhet.