Artikel

Det största hindret för basinkomst är ett förlegat tankesätt

Att datorer och robotar kommer att ersätta minst hälften av mänsklighetens lönearbete i framtiden är klart för alla som förstår sig någorlunda bra på tekniken och dess utveckling.

Att vi i det kapitalistiska systemet hittills har lyckats att skapa nya jobb trots denna trend har 4 orsaker:

1) globalisering och nya marknader
2) krigsindustrin - apropå debatten varför skapas krig...
3) statlig stimulans - skapande av nya jobb (som ofta inte behövs)
4) konsumtionssamhället och skapandet av nya (pseudo)behov

(Dessa orsaker och grunder till dagens arbetslinje presenteras utförligt i Roland Paulsens bok Arbetssamhället och jag kan varmt rekommendera den till alla likaväl allt Rolands Paulsens arbete.)

Frågan ska egentligen inte vara om det ska gå att skapa nya jobb åt alla även i framtiden, utan vad som är meningsfullt, bra och sund för människan och jorden. Ska vi fortsätta med konsumism vi har i väst idag behöver vi minst 2-3 till jordklot. Det går bara inte.

Och utan konsumism kan inte arbetslinjen leva heller.

1+1=2

Det finns hur många människor som helst som jobbar i slavförhållanden, lever i fattigdom som generar våld, extremism och utanförskap, folk som fastnat i prekariatet. Det är moraliskt omöjligt att försvara de rikas rätt att tjäna miljoner och miljarder på bekostnad av jorden, naturen och resten av mänskligheten. Att detta får ske idag möjliggörs bara av en mycket negativ och materialistisk människosyn som ser på människor som på djur som behöver piskas - piskas till arbete.

Det var redan Erich Fromm som kom med insikten om att det är just denna negativa människosyn som står som grundval för alla totalitära system. Som kan berättiga i slutändan vad som helst. Som är själva upphov till viljan att härska över andra. Som får en att tro att man kanske själv är liksom en grekisk gud.

Denna debatt handlar i slutändan inte om fakta. För hur mycket fakta man än lägger fram om datorisering mm. så slutar vi ändå alltid hos argumentet att "alla måste arbeta för att försörja sig". Det är en förlegad arbetsmoral som vi har ärvt från industrialiseringens arbetstvång. Det är inte pengar som står i vägen för basinkomst. Det är denna föråldrade arbetsmoral som vi måste komma över för att både jorden och demokratin ska överleva i framtiden. Det är syn på människor som oduglingar som måste sysselsättas för att överhuvudtaget utgöra en samhällsnytta som är det största hindret för införandet av basinkomst.

http://tidningensyre.se/2017/nummer-177-178/sla-ihop-och-rensa-skatte-och-trygghetssystemen/

https://christianengstrom.wordpress.com/2016/02/17/forslag-till-basinkomst-8-333-kronor-i-manaden-skattefritt/